مقام علمی زینب(س)
از فضائل و خصایص حضرت زینب(س) مقام علمی اوست. القابی همچون «عالمهی غیرمعلمه» و «فهمه ی غیرمفهّمه» بیان کنندهی علوّ مرتبهی علمی زینب(س) است. با توجه به این دو لقب – که امام سجاد(ع) به آن اشاره فرمودند – می توان فهمید که زینب کبری(س) نیز علم لدنّی داشتهاند. علم و دانش آن بانو چیزی نبوده که از طریق استاد و معلم به او رسیده باشد بلکه از جانب خدای تعالی به آن حضرت افاضه شده بود. مسلما پرورش یافتن زینب در چنان خانوادهای که اولوالعلم و راسخان در علمند، ابواب علم و دانش را به روی او گشوده و او را در شهر علم وارد کرده است.
فضّه با این که کنیز زهرا(س) بود، به چنان مقام علمی رسید که سخن گفتنش با آیات قرآن بود. یقینا زینب(س) به مراتب بالاتر از او بوده است؛ چنانکه بسیاری از بزرگان از این بانو حدیث نقل میکنند. «ابن عباس» کلام حضرت فاطمه(س) را در غصب فدک از زینب نقل میکند. تفسیر قرآن و بیان اسرار و رموز برخی از حروف و کلمات قرآن برای زنان در کوفه و جاهای دیگر نشان از دانش سرشار زینب(س) دارد.
روایت است که در هنگام اسارت شان و بیماری امام سجاد(ع)، مردم در حلال و حرام به زینب مراجعه میکردند و ایشان نیز پاسخ آنان را میداد.۱۴دخت بزرگ علی(ع) و یادگار پنج تن آل عبا(ع) تمام فضائل انسانی را از آنان به ارث برده بود و در علم و فصاحت و بلاغت، وارث امیرالمؤمنین علی(ع) بود. گویا سخنان علی(ع) از حنجره و زبان زینب جاری میگشت. او وارث خاندانی بود که سرسختترین دشمن آنان، یزید، دربارهشان گفت:
«اینان خاندانی هستند که فصاحت و دانش را از پیامبر(ص) به ارث برده و آن را همراه شیرخوارگی از مادر آموخته اند.زینب جلسات آموزش و تفسیر قرآن برای زنان داشت. حرام و حلال را میآموختند و از علوم غیبی که مخصوص خاندان اهل بیت عصمت بود بهرهها میجستند. صدها روایت اعتقادی و اخلاقی از آن بانوی بزرگوار نقل کردهاند.
منبع:http://www.zohur12.ir